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#71 De: Alfredo Espinosa Brito <espinosa@perla.inf.cu>
Enviado: Sabado 15 de Enero de 2000 19:09
Asunto: RE: Tabaquismo en los profesionales de la salud/RE: Smoking in professionals of health
Sponsored by: Agilent Technologies
Estimado Dr. Edgardo Schapachnik:
Mucho me satisface que traiga a debate el asunto de los médicos fumadores y que nuevamente nos cuestionemos esta "brecha" entre el conocimiento y la conducta (o el "estilo de vida"), en relación a este tema. Estimo que el abordaje del tabaquismo tiene que pasar necesariamente por considerarlo como una ADICCIÓN importante, con todas las consecuencias que esto conlleva, tanto para su prevención como para su control. Es el ejemplo más típico del divorcio entre el conocimiento de las consecuencias negativas de un factor de riesgo mayor de enfermedades y daños para la salud y la conducta que se asume por un grupo numeroso de médicos.
En nuestro país, también hemos comprobado altas tasas de fumadores entre los profesionales de la salud, a pesar de numerosos esfuerzos por promover "modelos" de conductas saludables en un sector que es clave para la educación sanitaria y la promoción de salud.
En nuestro Hospital Provincial Clínico Quirúrgico Docente "Dr. Gustavo Aldereguía Lima'', de Cienfuegos (con una dotación de 720 camas), llevamos a cabo un estudio de corte transversal en 1982, donde se seleccionó una muestra al azar, estratificada por categorías laborales y se encuestaron 422 de un total de 1331 trabajadores, con una prevalencia de fumadores de 47% (IC 95%:42.9-51.0), 6% de ex-fumadores y 47% que nunca habían fumado. El 57% de los hombres y el 42% de las mujeres fumaban, en 1982.
En el año 1994, entrevistamos nuevamente a 304 de los 422 trabajadores previamente encuestados en 1982 y se rescaton los datos de otros 7 que fallecieron urante los 12 años que mediaron entre las dos mediciones, por lo que se logró un 73.7% de retención de la muestra inicial (o sea, de esta cohorte).
La prevalencia de fumadores en 1994, descendió a 41% (IC 95%: 35.2-46.6), incrementándose la prevalencia de ex-fumadores a 14% y el 45% refirieron que nunca habían fumado. En esta oportunidad, fumaban el 53% de los hombres y el 34% de las mujeres.
Por categorías ocupacionales, se obtuvieron las siguientes prevalencias de fumadores, en 1994:
Médicos (n=42): 40.5%
Personal de enfermería (n=54): 44.4%
Técnicos (n=22): 36.7%
Personal auxiliar (n=29): 44.8%
Otros (n=48): 40.3%
Otros resultados de interés de este estudio en 1994, fueron los siguientes:
La tos y la expectoración crónicas, como síntomas referidos, fueron significativamente más frecuentes n los fumadores que en los que no fumaban [(Riesgos Relativos -RR- respectivos de: 4.09 (IC 95%: 2.12-7.87) y 12.15 (2.92-50.63)]. La incidencia total de enfermedades crónicas relacionadas con el tabaquismo fue significativamente mayor en los fumadores que en los no fumadores (67 diagnósticos versus 51), con un RR de 1.42 (IC 95%: 1.08-1.86). Los 7 fallecimientos registrados en estos trabajadores, en los 12 años de seguimiento, ocurrieron todos en fumadores, con una edad media al morir de 49.1 años y en 6 la causa básica e muerte estuvo íntimamente relacionada con el consumo de cigarrillos cáncer de pulmón 2, cáncer de vejiga 1, infarto miocárdico agudo 2, hemorragia cerebral 1).
Los resultados de este estudio se divulgaron en los diferentes departamentos y servicios del Hospital, se discutieron con el Consejo de Dirección y los trabajadores. Se elaboró un programa participativo, con el propósito de reducir el tabaquismo en el centro, que incluye acciones educativas, acompañadas de otras, de regulación y control. Este equilibrio no siempre es fácil de lograr y en cada lugar y época varían.
La evaluación del impacto real de este programa está aún pendiente. Dada la naturaleza del asunto, no aspiramos a que sean expectaculares, pero sí que constituyan un peldaño importante en favor de nuestra propia salud, nuestra economía y, sobre todo, de lo que se espera del papel de los profesionales de la salud como promotores sanitarios en nuestras comunidades.
Estoy también de acuerdo con la colega Ivonne, cuando afirma que: "educar" debe tener un alto componente de investigacion CUALITATIVA y conocer porque las personas tienen determinadas conductas y tratar de que la intervencion educativa se base en los hallazgos de dicha investigacion. Eso es lo que hemos tratado de hacer en nuestro Hospital (el estudio a que hemos hecho alusión incluye estos aspectos que,
por la breveda d, no los hemos tratado aquí).
Se pregunta que cuántos de nosotros somos fumadores. Obviamente no soy fumador. Además, confío que mucho se puede hacer en este terreno de las intervenciones sobre prevención y control de tabaquismo en los profesionales de la salud, pero también estimo que no hay recetas universales. Ellas tienen que ser planificadas y llevarse a cabo, como "trajes a la medida", según el diagnóstico que se realice en cada lugar.
Igualmente, pienso que el Foro puede promover un intercambio de las mejores experiencias en este sentido y que todos pudiéramos mejorar así el impacto de nuestras intervenciones y contribuir a la reducción de las tasas de tabaquismo en la población, con especial énfasis en los grupos más jóvenes.
Un afectuoso saludo a todos en el nuevo año.
Con los mejores deseos.

Dear Dr. Edgardo Schapachnik:
I am very satisfied that you have brought up the topic of smoking doctors to be debated, and that we once again wonder about this "gap" between knowledge and behavior (or the "lifestyle"), in regard to this topic. I think that the approach to smoking has to be considered necessarily as an important ADDICTION, with all the consequences that this implies, both for prevention and control. This is the most typical   example of divorce between knowledge about the negative consequences of a major risk factor for diseases and damages for health, and the behavior that is assumed by a large group of physicians.
In our country, we have also checked high rates of smokers between professionals of health, in spite of several efforts to promote "models" of healthy behavior in a sector that is key for sanitary education, and health promotion.
In our "Hospital Provincial Clinico Quirurgico Docente 'Dr. Gustavo Aldereguia Lima'", in Cienfuegos (with 720 beds), we carried out a study of cross section in 1982, where a sample was selected at random, stratified by job categories, and 422 were surveyed from a total 1331 workers, with a prevalence of smokers in a 47% (CI 95%: 42.9-51.0), 6% of former smokers, and 47% that had never smoked.
A 57% of men and 42% of women smoked, in 1982. In 1994, we interviewed again 304 from the 422 workers previously surveyed in 1982,
and we recovered the data of another 7 that died during the 12 years that went by between the two surveys, and because of this we
achieved a 73.7% of retention of the initial sample (that is to say, of this cohort).
The prevalence of smokers in 1994, descended to 41% (CI 95%: 35.2-46.6), increasing the prevalence of former smokes to 14%, and a 45% mentioned that they never had smoked. This time, a 53% of men, and a 34% of women smoked.
Ordered by job categories, the following prevalence of smokers was obtained, in 1994:
Physicians (n=42): 40.5%
Nursing staff (n=54): 44.4%
Technicians (n=22): 36.7%
Auxiliary staff (n=29): 44.8%
Others (n=48): 40.3%
Other interesting results of this study in 1994, were the following:
Chronic coughing and expectoration, as the mentioned symptoms, were significantly more frequent in smokers than in those that did not smoke [Relative Risks -RR- respective to: 4.09 (CI 95%: 2.12-7.87) and 12.15 (2.92-50.63)]. The total incidence of chronic diseases related to smoking was significantly larger in smokers than in non-smokers (67 diagnosis vs. 51), with a RR of 1.42 (CI 95%: 1.08-1.86). The 7 deaths registered between these workers, during the 12 years of follow up, occurred in the group of smokers, with a mean age at the time of death of 49.1 years old, and in 6 the basic cause of death was closely related to the consumption of cigarettes (lung cancer 2, bladder cancer 1, acute myocardial infarction 2, stroke 1).
The results of this study were spread in the different departments and services of the Hospital, were discussed with the Board of Directors, and the staff. A program with active participation was devised, with the purpose of reducing smoking in the center, that includes educational actions accompanied by others, of regulation and control. This balance is not always easy to achieve, and vary in each place and time.
The assessment of the real impact of this program is still pending. Given the nature of the matter, we do not expect it to be spectacular, but yes that they constitute an important step in favor of our own health, our economy, and most of all, of what is expected of the role of professionals of health as those responsible for sanitary promotion in our communities.
I also agree with my colleague, Ivonne, when she states that: "to "educate" must have a high component of QUALITATIVE investigation, and to learn why people present certain behaviors, and to attempt to base educational intervention in the finds by the mentioned research"This is what we have attempted to do in our Hospital (the study we have mentioned includes these aspects that, due to their briefness, we have not treated here).  You wonder how many of us are smokers. Obviously I am not.
Besides, I believe that we can do a lot in this field of interventions on prevention and control of smoking among the professionals of health, but I also think that there are no universal recipes. They have to be planned, and carried out as "tailor-made suits", according to the diagnosis that is made in each place. Likewise, I think that the Forum may promote an exchange of the best experiences in this sense, and that we could all improve thus the impact of our intervention, and contribute to the reduction of the rates of smoking in the population, with special emphasis in the younger groups.
Warm regards to everyone in the New Year.
Best wishes,
Prof. Dr. Alfredo Espinosa Brito
Hospital "Dr. Gustavo Aldereguia Lima"
Ave 5 de Septiembre y Calle 51A, Cienfuegos, 55100, CUBA
Telef: (53-432) 8945 y 5633
Fax: (53-432) 7387 y 3832
E-mail: espinosa@perla.inf.cu

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#72 De:  Armando Pacher  <apacher@satlink.com>
Enviado: Lunes 17 de Enero de  2000 22:38
Asunto: Prevencion/Prevention
Sponsored by: Bayer SA
Reenvio al Foro esta consulta de la Dra. Susana Rodríguez del Valle <smrodri@intramed.net.ar>
Quisiera saber si Uds.. disponen de una direccion donde me puedan ayudar con material para pacientes sobre el habito de fumar, hipertension arterial, dislipemias,educacion para ninios y adolescentes. En fin todo lo referente a prevencion primaria.
Gracias. FELIZ 2000!!!

I forward to the Forum this consult from Dr. Susana Rodriguez del Valle <smrodri@intramed.net.ar>
I would like to know if you have an address available, where I could get help with material for patients about the habit of smoking, blood hypertension, dyslipidemias, education for children and teenagers. That is to say everything regarding primary prevention.
Thanks. HAPPY 2000!!!
Surdelvalle

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#73 De: Carlos Enrique Fullone <cef@intramed.net.ar>
Enviado: Lunes 17 de  Enero de  2000 11:15 PM
Asunto: RE: Tabaquismo en médicos/RE: Smoking in physicians
Sponsored by: Bayer SA
Estimados colegas: Doy en esto mi humilde opinión de no fumador. Creo en el Marketing, y el tabaco, la comida chatarra, las drogas tienen marketing fuertemente eficiente.
Creo que no es una cuestión de conocimiento, si bien, probablemente a mayor conocimiento del daño, sea menor la tasa de uso, nunca ese conocimiento logrará anular el efecto del poderoso marketing a favor del consumo.
Se que voy a pecar de ingenuo, pero la única solución sería prohibir desde un gobierno decente y probo todo marketing directo o indirecto, expreso o subliminal para el consumo de sustancias potencialmente tóxicas. Y específicamente en el cigarrillo, quisiera que todos los que fuman contaran como se sintieron con la primera experiencia con el cigarrillo, si fue agradable y rico o bien irritativo y soportado con fuerza de voluntad. Y luego, más adelante que cada uno diga cuando o en que circunstancias fuman, y que efecto creen que le produce el tabaco. Si quieren ofrezco mi mail, para juntar y clasificar las respuestas, y luego les cuento el resultado.

Dear colleagues:
I express my opinion about this as a humble non-smoker. I believe in Marketing, tobacco, junk food, drugs have a strongly efficient marketing.
I think this is not a matter of knowledge, though probably to a greater knowledge of the damage, the rate of use may be lower, this knowledge will never be able to cancel the effect of powerful marketing in favor of consumption. I know I will be too naive, but the only solution would be to banish from a decent and righteous government all marketing, direct and indirect, open or subliminal, for consumption of potentially toxic substances. And specifically in regard to smoking, I would like that all smokers would tell us how did they feel with their first experience with the cigarette, if it was agreeable and tasteful, or rather irritant and withstood with the power of will. And then later, that each on would tell when or in what circumstances do they smoke, and what effect do they believe tobacco produces on them. If you wish, I provide my e-mail address to gather and classify the replies, and then I will tell you the result.
Dr. Carlos E. Fullone

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#74 De: Edgardo Schapachnik <edgardo@schapachnik.com.ar>
Enviado: Martes 18 de Enero de 2000 21:11
Asunto: RE: Prevencion/Prevention
Sponsored by: Laboratorios Bago
Estimada Susana Rodriguez del Valle:
En relacion a tu pregunta sobre Prevencion primaria, muy a la brevedad estaremos habilitando un area publica del PCVC donde hallarase numerosos links que abordan esa problematica. Asimismo, referente al tema de la cesacion del tabaquismo, esta en pleno desarrollo la fase preparatoria del Programa Internacional Quit and Win auspiciado por la OMS y que en nuestro pais (Argentina) lleva adelante el grupo PROPIA  Programa de Prevencion del Infarto en la Argentina). Tambien a la brevedad daremos amplia informacion acerca de ello para que todos los colegas aun fumadores puedan participar y para todos invitemos a nuestros pacientes que aun fuman a adherir a este programa mundial de lucha contra el tabaco.
Desde ya, los ninios y adolescentes pueden beneficiarse con campanias como esta de caracter internacional Muy sinteticamente el Quit and Win que se celebra cada dos anios, invita a los fumadores a abstenerse de fumar a partir del 2 hasta el 30 de mayo. En cada pais participante los interesados completan formularios ad-hoc que estaran disponibles durante el mes de abril y al terminar el mes, se realizan sorteos locales y nacionales, existiendo un premio mundial de 10000 dolares para el ganador, quien sera sometido a un test quimico pasra constatar su abstencion.
Cordialmente.

Dear Susana Rodriguez del Valle:
In regard to your question about primary prevention, very soon we will have a public area available at the FVCC where you will find many links that tackle this matter. Likewise, about the topic of quitting smoking, the preparatory stage of the International Program Quit and Win, supported by the WHO, is in its full development. In our country (Argentina) is carried out by the PROPIA group (Programa de Prevencion del Infarto en la Argentina-Program for Prevention of Infarction in Argentina). We will also provide wide information about this, so that all colleagues who still smoke may participate, and so that we all invite our patients that still smoke to adhere to this worldwide program to fight against smoking.
Of course, children and teenagers may benefit with international campaigns like this. In brief, the Quit and Win that is carried out each two  years, invites all smokers to abstain from smoking from May 2nd, to May 30th. In each participant country, those who are interested fill ad-hoc forms that will be available during April, and by the end of the month, local and national raffles are carried out, with a world prize of 10,000 dollars for the winner, who will undergo a chemical test to verify his/her abstention.
Cordially,
Edgardo Schapachnik

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#75 De: Esmilda Fernandez Acevedo <esmilden@cpenet.com.ar>
Enviado: Miércoles, 19 de Enero de 2000 04:54 p.m.
Asunto: Tabaquismo/Smoking
Sponsored by: Laboratorios Bago
Estimados colegas: Felicito a los organizadores de este congreso virtual! como medica adicta de 30 anios que estoy sin fumar desde hace 8 meses,cuento mi experiencia que lo he dejado con grupos de autoayuda Lalcec Buenos Aires) y comence en mi Pcia de la Pampa con los mismos grupos coordinando...la experiencia es buena la gente deja ..lo que cuesta es mantenerse por lo cual abrimos el "club chau pucho" una sucursal del de Bs Aires...creo que en adicciones los grupos de auto ayuda, con testimonios es lo que mas sirve..
Cordialmente

Dear colleagues:
I congratulate the organizers of this virtual congress! As a physician, and addict for 30 years, who has not smoked for 8 months, let me tell you my experience about quitting with supporting groups (Lalcec Buenos Aires). I began in my province, La Pampa, with the same groups coordinating... the experience is good, people quits... what is hard it to keep on, therefore we opened the "chau pucho club" (bye smoke club), a branch of the one in Bs As... I think that regarding addictions, supporting groups, with testimonies is the most useful thing...
Cordially,
Dra Esmilda Fernandez Acevedo

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#76 De: Julio César Acosta Navarro <jnavarro_2@hotmail.com>
Enviado: Miercoles, 19 de Enero de 2000 8:10 AM
Asunto: Vegetarianismo y enermedades cardiovasculares/Vegetarianism and cardiovascular diseases.
Sponsored by: Laboratorios Bago
Estimados colegas:
Soy médico cardiólogo, actualmente radicado en Sao Paulo, Brasil, trabajando en el Instituto del Corazón de la misma ciudad. Desde mi época de estudiante de medicina, cuando me dedique a la investigación de los aspectos del vegetarianismo em relación a las enfermedades crónicas como la ateroesclerosis, el cáncer, la diabetes mellitus siempre me he preguntado el porqué de una real valorización porparte de las instituciones médicas oficiales de los beneficios para la salud tanto a nivel preventivo como terapéutico de la dieta vegetariana. Actualmente ya se han publicado cientos de trabajos en todo el mundo a este respecto demostrando las ventajas de éste tipo de dieta.
Nosotros también hemos realizado un estudio "Blood presure, lipid profile and other biochemical parameters in vegetarian, semi-vegetarian and omnivorous subjects. The Lima Study" el cual fue enviado a éste Congreso. En aquel estudio individuos vegetarianos mostraron menores factores de riesgo cardiovascular: menor IMC, prevalencia de: hipertensión arterial, hipercolesterolemia, HDL-C; así como menor relación CT/HDL y LDL/HDL, todos éstos resultados siendo estadísticamente significativos.
Considero que las recoemndaciones del II Panel de Expertos para la Detección y Tratamiento de Colesterol Alto (1994) todavia es insuficiente en cuanto al potencial valor de una dieta vegetariana BALANCEADA (sea del tipo vegetariana estricta, lacto-vegetariana olacto-ovo-vegetariana). Las dietas Step 1 (colesterol dietario hasta 300 mg/d) y la dieta Step 2 (colesterol dietario hasta 200 mg) pueden ser ambiguas en el sentido de que aparentemente se está recomendando un consumo de colesterol de las dietas (productos de origen animal)de 200 y 300 mg de colesterol lo cual de hecho no es lo mejor si existe la posibilidad de disminuir todavia más ese nivel.  Aparte de eso la dieta vegetariana también puede cumplir un rol clave en la prevención de otras patologias de alta morbi-mortalidad como el cáncer, la diabetes mellitus y diversos procesos infeciosos agudos y crónicos.
Atentamente

Dear colleagues:
I am a physician and cardiologist, currently living in Sao Paulo, Brazil, and I am working in the "Instituto del Corazon" of the mentioned city.  Since my student of medicine's time, when I devoted myself to research the aspects of vegetarianism related to chronic diseases as atherosclerosis, cancer, diabetes mellitus, I have always wondered about the reason for a real appraisal by official medical institutions, of the benefits for health of vegetarian diet, both at preventive level, and therapeutic level.   Currently, hundreds of works have already been published all over the world about this matter, proving the advantages of this type of diet.
We have also carried out a study "Blood pressure, lipid profile and other biochemical parameters in vegetarian, semi-vegetarian and omnivorous subjects. The Lima Study" that was submitted to this Congress. In that study, vegetarian individuals displayed less cardiovascular risk factors: less BMI, prevalence of : blood hypertension, hypercholesterolemia, HDL-C, as well as lower TC/HDL and LDL/HDL ratio, all these results being statistically significant.
I consider that the guidelines of the "II Panel de Expertos para la Deteccion y Tratamiento de Colesterol Alto" (II Panel of Experts for Detection  and Treatment of High Cholesterol) (1994) are still insufficient concerning the potential value of a BALANCED vegetarian diet (whether strict vegetarian, lacto-vegetarian, or lacto-ovo-vegetarian). The Step 1 diets (dietary cholesterol up to 300mg/day) and the Step 2 diet (dietary cholesterol up to 200mg) may be ambiguous in the sense that apparently, a consumption of cholesterol is being advised in the diets (products of animal origin) of 200 and 300mg of cholesterol, which in fact is not the best if there is a possibility of diminishing that levels even more. Apart from that, the vegetarian diet may hold a key role in prevention of other pathologies of high morbi-mortality as well, such as cancer, diabetes mellitus, and several acute and chronic infectious processes.
Sincerely,
Julio C. Acosta Navarro

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#77 De:  Alejandro F. Luque Coqui <alucoq@attglobal.net>
Enviado: Miercoles 19 de Enero de 2000 13:13
Asunto: Tabaco/Smoking
Sponsored by: Laboratorios Bago
El Dr. Alejandro F. Luque Coqui, Moderador del Foro Pharma-pcvc ha enviado a este Foro la direccion de la revista Tobacco Control
que puede ser consultada on line :
http://tc.bmjjournals.com/current.shtml
Gracias Dr. Luque Coqui por tan interesante dato.

Dr. Alejandro F. Luque Coqui, Moderator of the Pharma-pcvc Forum has sent to this Forum the address of the Journal Tobacco Control,
that may be consulted on line:
http://tc.bmjjournals.com/current.shtml
Thank you Dr. Luque Coqui for such an interesting datum.

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Update
Ene/27/2000